prva tabela

Jeseni bo Ljubljana center trajnostne mobilnosti

Med 7. in 9. oktobrom 2015 bo Ljubljana gostila CIVITAS Forum, najpomembnejšo evropsko konferenco na področju trajnostne mobilnosti v mestih. Konferenca je namenjena predstavitvi najnovejših evropskih trendov in praks, izmenjavi izkušenj in znanj ter mreženju strokovnjakov in zainteresirane javnosti. Osrednja tema jesenske konference bo zagotavljanje sobivanja v mestu ter souporabe fizičnega in družbenega mestnega prostora, kar zaobjema tudi priložnostni slogan »Sharing the city« oziroma »Mesto si delimo«.

Konferenca bo organizirana v okviru pobude CIVITAS, ki jo podpira in sofinancira Evropska komisija. Program, prijava in ostali podatki so na voljo na tej povezavi.
 

številka 8

september 2015

 

Učenci igraje privarčevali kar  14 ton CO2

Evidenca idej za rešitev prometnega problema

Pobuda Pripelji srečo v službo 2015 se zaključuje

Prometna kača. (Traffic snake game) je kampanja, ki otroke (starost 4-12 let), njihove starše in učitelje spodbuja k hoji oziroma kolesarjenju v šolo.

V šolskem letu 2014/2015 je igro izvajalo 29 slovenskih osnovnih šol, ki so v samo dveh tednih, kolikor traja ena igra, zabeležile v povprečju 77 % trajnostnih prihodov v šolo. S tem, da so v šolo potovali peš, s kolesom ali javnim prevozom, so učenci prihranili 14 ton CO2 in prispevali k ohranitvi 339 dreves. Med šolami izstopajo predvsem tiste, ki so dosegale med 74 % in 99 % trajnostnih prihodov v času igre in ponekod povečale njihov delež tudi za 40 %. Med izvajanjem igre lani je nastal tudi film v produkciji učencev filmskega krožka OŠ Ivana Cankarja Ljutomer.

V novem šolskem letu bo Prometno kačo izvajalo vsaj 49 osnovnih šol, ki bodo učni program lahko obogatile tudi z naprednejšo različico igre, ki vključuje dodatne aktivnosti s področja trajnostne mobilnosti. Vsi rezultati izvajanja kažejo, da lahko občine z aktivnim izvajanjem Prometne kače pridobijo zelo učinkovito orodje za izboljšanje zdravja učencev in povečanje varnosti na območju svojih šol.
 

Vse bolj je jasno, da se že leta nagibamo k napačnim naložbam v promet. Hkrati se širi zavedanje, da lahko delamo bolje in omogočimo svež pogled na pobude v prometu. Še zmeraj pa je mnogim odločevalcem lažje upoštevati star način mišljenja ter vlagati v nekaj znanega in običajnega – na primer v velik, tradicionalen infrastrukturni projekt. Toda, kakoko ugotoviti, kakšen je učinek teh naložb?

Projekt EVIDENCE proučuje dokaze o učinkovitosti vlaganj v trajnostni promet in temelji na verodostojnih rezultatih mednarodnih projektov o trajnostnem prometu. Dostop do teh informacij bo zagotovil ključnim osebam boljše razumevanje prednosti trajnostnega prometa in jim omogočil znanje za spremembe v načinu financiranja projektov.

Sodelavci projekta EVIDENCE bodo svoje rezultate predstavili na delavnici 6.10.2015 v Mestnem muzeju v Ljubljani. Na njej bodo prikazali, kako lahko odločevalci v praksi uporabijo zbrane dokaze o učinkovitosti ukrepov trajnostne mobilnosti, predvsem kadar se morajo odločati med širokim naborom možnih ukrepov. Več informacij bo posredovanih v kratkem.

 

 

 

Z Evropskim tednom mobilnosti (ETM) se zaključuje letošnja kampanja za spodbujanje kolesarjenja na delo Pripelji srečo v službo. Ta je letos potekala pod okriljem EU programa Intelligent Energy Europe, iniciativa kolesarjenja na delo v troje pa je starejša in je prisotna že 5 let. Ključna razlika letošnje pobude je bila ta, da je potekala od maja do septembra. Še vedno pa je bila usmerjena na posameznike, ki se v skupinah po tri odločijo za sodelovanje, registrirajo svojo trojko, beležijo prekolesarjene kilometre in se tako potegujejo za lepe nagrade. So pa bile k sodelovanju povabljene tudi občine, ki bodo bolj intenzivno promocijo kolesarjenja izvajale tudi v okviru aktivnosti ETM.

Letos se je v Sloveniji prijavilo več kot 200 trojk, ki so v mesecih trajanja akcije zabeležile prek 200.000 prekolesarjenih kilometrov. Pobuda se bo s podelitvijo nagrad izžrebanim trojkam končala 22. septembra ob dnevu brez avtomobila na uličnem dogodku na Eipprovi ulici v Ljubljani.

Pobuda se bo v naslednjem letu še nadgradila, saj bodo vanjo v še večji meri vključena slovenska podjetja, ki bodo povabljena k oblikovanju optimalnih pogojev za kolesarjenje zaposlenih na delo. Kmalu bomo namreč tudi v Sloveniji dobili sistem certificiranja Kolesarju prijaznih podjetij.
 

Evropski teden mobilnosti 2015

Letos v aktivnostih ETM sodeluje prek 50 slovenskih občin, kar je absolutno največ do sedaj. Od letošnjega leta naprej bo ETM združen še s celoletno pobudo Potuj raznoliko (Do the Right Mix), ki se ji lahko s svojimi aktivnostmi samostojno pridružijo tudi druge organizacije: šole, društva, javna in zasebna podjetja ter nevladne organizacije. Podrobne informacije in gradiva so dostopni na spletni strani ETM, najbolj aktualne novice pa si lahko preberete tukaj.  

Nazaj v prihodnost: kolesarjenje, napredne tehnologije in pametna mesta

Posvet v okviru CIVINET mreže Slovenija-Hrvaška se bo odvijal 15. in 16. septembra 2015 v Pretorski palači (Titov trg 3) v Kopru. Dogodek je priložnost za srečanje predstavnikov mest, raziskovalnicev ter podjetij, ki se aktivno ukvarjajo z razvojem naprednih tehnologij na področju trajnostne mobilosti s poudarkom na kolesarjenju. Prijave na spletnem obrazcu do petka 11.9.2015. Program.

Seminar v okviru projekta SmartMove

Se vaše podjetje ukvarja z javnim prevozom? 21. oktoba 2015 bo v Solunu v Grčiji potekal seminar na temo izzivov in priložnosti ohranjanja javnega potniškega prometa izven mestnih območij. Več tukaj.

 

Copyright © 2015 Slovenska platforma za trajnostno mobilnost, Urbanistični inštitut RS, vse pravice pridržane.
Naslov pošiljatelja novic: Urbanistični inštitut RS, Trnovski pristan 2, 1000 Ljubljana

Copyright 2010 by UIRS Privacy StatementTerms Of Use