Skip to content
električni avtomobil

Kaj so električni avtomobili?
Električni avtomobil, baterijski električni avtomobil ali popolnoma električni avtomobil je avtomobil, ki ga poganja eden ali več električnih motorjev in uporablja samo energijo, shranjeno v baterijah. V primerjavi z vozili z motorjem z notranjim izgorevanjem so električni avtomobili tišji, nimajo izpušnih plinov in imajo na splošno nižje emisije. V Združenih državah Amerike in Evropski uniji so od leta 2020 skupni stroški lastništva najnovejših električnih vozil zaradi nižjih stroškov polnjenja in vzdrževanja cenejši od stroškov lastništva enakovrednih avtomobilov z notranjim motorjem. Polnjenje električnega avtomobila je mogoče na različnih polnilnih postajah. Te polnilne postaje so lahko nameščene tako v hišah kot na javnih mestih.

Kako delujejo električni avtomobili?
Popolnoma električna vozila, imenovana tudi akumulatorska električna vozila, imajo električni motor namesto motorja z notranjim zgorevanjem. Vozilo uporablja velik vlečni akumulator za napajanje električnega motorja in ga je treba priključiti na stensko vtičnico ali polnilno opremo, imenovano tudi oprema za oskrbo z električnim vozilom. Ker deluje na elektriko, vozilo ne oddaja izpušnih plinov iz izpušne cevi in ​​ne vsebuje tipičnih komponent tekočega goriva, kot so črpalka za gorivo, cev za gorivo ali rezervoar za gorivo.

VRSTE ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV

Akumulatorska električna vozila (BEV)
Poganja ga izključno električna baterija, brez delov plinskega motorja. Večina BEV je sposobna hitrega polnjenja in polnjenja s polnilniki L2. Nič emisij.

Hibridna električna vozila (HEV)
Vozila z nizkimi emisijami, ki uporabljajo električni motor za pomoč motorjem na plin. Vsa energija prihaja iz bencina. Ni mogoče polniti z EVgo.

Priključna hibridna električna vozila (PHEV)
Podobno kot pri hibridu, vendar ima večjo baterijo in elektromotor. Ima rezervoar za plin in priključek za polnjenje. Lahko se polni s polnilniki L2.

Ali so električni avtomobili učinkovitejši od avtomobilov na bencinski pogon?
Tehnično so električni motorji učinkovitejši od bencinskih ali dizelskih motorjev in lahko zagotavljajo cenejše delovanje na kilometer – vendar je to odvisno od cene električne energije in bencina (ali dizelskega goriva), poleg tega pa so električni motorji običajno dražji že v začetku. Električna vozila so tehnologija, ki jo izbirajo okolju prijazni kupci avtomobilov, saj nimajo lokalnih emisij, povezanih z njihovim delovanjem, lahko se napajajo s čisto, obnovljivo energijo in tudi če se polnijo z energijo iz neobnovljivih virov, sproščajo manj ogljika na kilometer (če primerjamo podobna vozila).

PREDNOSTI IN SLABOSTI ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV

Električna vozila ponujajo številne prednosti, vendar imajo v primerjavi z običajnimi avtomobili na bencinski pogon tudi nekaj slabosti. Eno največjih vprašanj, s katerimi se bodoči kupci električnih avtomobilov soočajo, je, ali kupiti popolnoma električno vozilo, priključno hibridno električno vozilo ali pa kar avtomobil na bencinski pogon.

Električni avtomobili postajajo vse bolj priljubljeni vsak dan. Tako kot običajni avtomobili, ima uporaba električnega avtomobila določene prednosti in slabosti. Tukaj je nekaj najboljših, ki jih morate upoštevati, če se odločate za nakup električnega avtomobila:


 Prednosti električnih avtomobilov:

  • električni avtomobili so energetsko učinkoviti,
  • električni avtomobili znižujejo emisije,
  • električni avtomobili zahtevajo nižje vzdrževanje,
  • električni avtomobili svojim uporabnikom nudijo veliko udobja med vožnjo.

Slabosti električnih avtomobilov:

  • električni avtomobili niso za dolga potovanja,
  • električni avtomobili so včasih dražji,
  • življenjska doba akumulatorjev je omejena,
  • polnjenje akumulatorja traja veliko dlje od točenja goriva,
  • v primeru, da vam med vožnjo zmanjka elektrike, vam je prijatelj ali znanec ne more pripeljati.

KAKO VARNI SO ELEKTRIČNI AVTOMOBILI?

Na cestah je vsako leto vse več hibridnih vozil ali popolnoma električnih avtomobilov in tovornjakov. Tehnologija, ki podpira električne avtomobile, naredi vozila bolj praktična, glede na količino povečane kilometrine, ki je na voljo pri novejših modelih. Številne ljudi zanimajo električni avtomobili zaradi globalnih podnebnih sprememb in vpliva, ki ga imajo motorji z notranjim zgorevanjem na okolje. Vendar pa si je dobro zastaviti vprašanje kako varni so električni avtomobili. Preden porabite veliko denarja za nakup električnega avtomobila, je dobro narediti raziskavo o varnosti električnih avtomobilov.


Vsekakor je bilo veliko varnostnih vprašanj, povezanih s tehnologijo, ki stoji za hibridnimi in električnimi avtomobili, odkar so se pred nekaj leti prvič pojavili na cestah. Tehnologija je dozorela in življenjska doba baterije v vozilih se je podaljšala, kar jim je omogočilo povečanje dosega kilometrov.
Ko pa gre za splošne varnostne zahteve, morajo električna vozila še vedno upoštevati pravila in predpise. Vsako novo električno vozilo mora biti zasnovano in izdelano s standardnimi varnostnimi napravami: varnostnimi pasovi, zračnimi blazinami, protiblokirnimi zavorami in drugo standardno varnostno opremo. Toda tukaj je nekaj primerov varnostnih težav, ki so značilne za popolnoma električna vozila:

Električni avtomobili so tihi: na splošno električna vozila proizvajajo veliko manj hrupa na cesti kot vozila z motorji z notranjim izgorevanjem. To je varnostna skrb, ker ljudje ne slišijo vozil, ki prihajajo tako kot običajni avtomobili, ki so na plin ali bencin. Pešci, kolesarji, motoristi in vozniki v drugih vozilih ne slišijo približevanja vozil, kar lahko povzroči nesreče.

Funkcija brez voznika: Veliko električnih vozil ima vgrajeno funkcijo brez voznika. To pomeni, da je v določenih scenarijih vozilo mogoče postaviti v način avtopilota. To je seveda lahko zelo nevarno, ker bi lahko nekateri ljudje to zmožnost izkoristili na nevaren način. Objavljenih je bilo veliko videoposnetkov ljudi, ki med vožnjo delajo razne stvari in niso pozorni na cesto. Mnogi proizvajalci električnih vozil ustvarjajo načine, da se to ne zgodi, in voznike prisilijo, da so pozorni na cesto in držijo roke na volanu.JE ELEKTRIČNO VOZILO PRAVO ZA VAS?
Povsem električni avtomobili in električni avtomobili s priključki so odlični za voznike, ki želijo zmanjšati emisije, zmanjšati stroške goriva in voziti lepa vozila. Vendar pa lahko polnjenje baterije traja dolgo, kar morda ne ustreza potrebam vožnje, vnaprejšnji stroški pa pomenijo, da so vozila večja naložba. Na koncu se mora voznik odločiti, ali je tovrstno vozilo primerno, in če je tako, bo še dodatno zmanjšal emisije z integracijo sistemov solarnih panelov v polnjenje svojih vozil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Električni avtomobili